Selasa, 30 Januari 2018

5 SOALAN LAZIM TENTANG DIPLOMA BIOMEDIKAL1) Encik, SPM saya cuma ada 3 kredit sahaja. Tapi saya minat sangat nak sambung diploma biomedikal. Boleh apply?
>>Syarat kemasukan bagi diploma biomedikal adalah minima 3 kredit dan lulus 1 subjek sains.


2) Biomedikal ni, belajar tentang apa ya encik?

>> Awak akan belajar tentang bio = life dan medical = perubatan. Belajar tentang hidupan, sel, anatomi badan, fungsi, penyakit, vaksin, virus dan macam - macam lagi. Bayangkan kerja saintis / ahli sains, itulah yang awak akan belajar.


3) Apa contoh subjeknya encik? Mudah nak faham tak?
>> Kalau minat dan ada usaha, pasti mudah buat kita. Antara contoh subjeknya termasuklah cell biology, human genetic, cytogenetic, microbiology, haematology, physiology, anatomy, immunology dan macam - macam lagi. Tak cuba tak tahu, dah belajar nanti jatuh cinta pula dengan biomedikal. Hihi.


4) Boleh kerja apa selepas tamat belajar nanti encik? Kat hospital je ke?
>>Kerja di hospital itu cuma satu cabang. Banyak tempat di Malaysia perlukan ahli biomedikal ni. Boleh juga kerja di makmal. Banyak makmal di Malaysia ni. Lab darah, lab transfusi, lab mikrobiologi, dll. Boleh kerja sebagai pembantu makmal, pensyarah, saintis, guru. Peluang kerja sangat luas. Ada juga kolej yang beri jaminan kerja pada semua pelajar yang berjaya tamatkan pengajian.


5) Contoh tugasan masa kerja bagaimana ya encik? Kena buat apa?
>> Sekiranya doktor ambil sampel penyakit, kita yang kena analisis dan keluarkan data. Itulah pentingnya biomedikal. Contohnya sel kanser. Kita perlu analisis dan keluarkan data yang diperlukan. Boleh juga bekerja dengan team biomedik untuk penemuan ubat yang baru. Contohnya, seorang pensyarah di sebuah IPT berjaya menggunakan halia hutan untuk merawat kanser payudara. Ada juga seorang senior master yang dapat buat vaksin HIV daripada penicillin, tapi x dikomersialkan secara meluas.

Anda berminat untuk menyambung pengajian diploma biomedikal?
Boleh terus daftarkan diri di link di bawah:

Sharekan post ini jika anda rasa bermanfaat, terima kasih.